Overslaan naar content

Jongerenwerk in school en wijk Amsterdam Noord - Oost . 24 tot 32 uur per week

Op locatie
 • Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
€ 3.191 - € 4.547 per maandDOCK Amsterdam

Functieomschrijving

Voor deze functie zijn wij op zoek naar 3 toppers! 


Ben jij betrouwbaar, ondernemend en creatief? Ga je doelgericht en oplossingsgericht te werk? Kun jij een goede relatie opbouwen met jongeren (10-27 jaar) op school en in de wijk? Zorg jij ervoor dat deze jongeren gezien en gehoord en daarin ook bevestigd en eventueel begrensd worden? Lees snel verder! Wij zijn op zoek naar een enthousiaste jongerencoach voor ons team in Amsterdam Noord-Oost. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Solliciteer als jij het verschil kan maken!


Over DOCK

DOCK is een kleurrijke welzijnsorganisatie en is met meer dan 800 medewerkers en zo’n 2000 vrijwilligers en stagiairs actief in Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Zaanstad, Utrecht en Schiedam. DOCK geeft in steden bewoners, groepen en buurten kracht. De professionals kennen de wijk en weten wat er speelt. Deze kennis wordt actief gebruikt om bewoners te stimuleren om zelf de regie in handen te nemen en initiatieven te starten. Zo worden zelfstandige communities in de wijk gebouwd, waarbinnen iedereen een eigen plek verdient, onderdeel wordt van een netwerk en met elkaar een steentje wordt bijgedragen aan veilige en inclusieve wijken. Dit kan DOCK niet alleen: in buurten, steden en landelijk wordt samengewerkt met partners die van waarde zijn; van huisarts tot sportclub, van wijkagent tot woningbouwvereniging, van buurtsupermarkt tot zorgverzekeraar.


Klinkt goed? Hoe ziet de opdracht er verder uit!

Het gaat hier om een functie in een leuk team waarin jij je vooral richt op de Antilliaanse, Surinaamse Marokkaanse en Ghanese doelgroepen. We werken in Amsterdam Noord Oost op meerdere locaties. Jij bent straks ook een deel van je tijd actief op locatie van een school, dat doe je samen met een collega uit ons team. Er zijn per school minimaal twee jongerenwerkers actief, zodat we zoveel mogelijk jongeren aanspreken (geslacht, culturele achtergrond, etc) en ook de kwetsbaarheid van uitval verminderen.

DOCK Amsterdam Noord-oost richt zich met jongerenwerk op jongeren van 10-27 jaar en hun ouders. De doelstelling is een optimale sociaal-emotionele ontwikkeling van met name de kwetsbare kinderen/jongeren en hun ouders. We vergroten de weerbaarheid en de wereld van kinderen en jongeren. Met als uiteindelijk doel dat zij volwaardig kunnen meedoen. De jongerencoaches werken, in gebiedsgerichte samenwerking met opdrachtgever en andere partners, ambulant en vanuit verschillende locaties, waar dagelijks verschillende activiteiten samen met jongens en Meiden van 10 tot 27 jaar worden georganiseerd aan de hand van het Amsterdams Jongerenwerk Nieuwe Stijl en Positief pedagogisch Opvoeden. Wij zijn er voor álle jongeren, ongeacht geloof, sekse, etniciteit of seksuele voorkeur.


“We maken jongeren weerbaar, vergroten hun wereld en voorkomen erger”


Als jongerencoach herken je talenten en mogelijkheden. Je weet jongeren te stimuleren, te motiveren en te verbinden aan elkaar, aan buurtbewoners en aan organisaties en initiatieven in de buurt. Hiermee realiseer je dat jongeren hun identiteit ontwikkelen, in zichzelf gaan geloven, gaan leren dat het leuk is om aan je toekomst te werken, de verleiding van criminaliteit te weerstaan en dat ook zij een gewaardeerde bijdrage aan de buurt kunnen leveren.


Jongerenwerk in school

In 2021 zijn 6 jongerenwerk- en veldwerkorganisaties van start gegaan met jongerenwerk in 19 scholen in het voorgezet onderwijs in Amsterdam. We doen dit met als doel: Jongeren eerder horen, zien en helpen, een bijdrage leveren aan een positief pedagogisch klimaat en een bijdrage leveren aan het voorkomen van schooluitval en verzuim.

Een jongerenwerker in school is een combinatiefunctie van werken in school en in de wijk. Je bent aanwezig op school tijdens pauzes en andere afgesproken momenten, en doet aan online jongerenwerk door online te signaleren en indien nodig, daarop te acteren. Je werkwijze en activiteiten zijn gericht op de drie overkoepelende doelen van het jongerenwerk in school. Om de signalen binnen en buiten op te kunnen vangen, maar ook om de wijk en de school te verbinden. Omwonenden, ondernemers, jongerenwerklocaties, maar ook aanbieders in de wijk van activiteiten op cultureel en sportief vlak, hulpverlening, veldwerk zullen op die manier in verbinding staan. Het betekent dat je dus onderdeel bent van het stedelijk jongerenwerkteam in school, maar ook van ons team.


Openstellingen jongerenproductiehuis

Jongerenwerk activiteiten bij onze jongerenproductiehuis. Naast jongerenwerk op school zal je met je team openstellingen draaien om samen met jongeren leuke activiteiten te organiseren. Denk aan een kookactiviteit, jongerendebat, toneelstuk opzetten en op locatie begeleiden van talentenontwikkeling. Ook zal je voor vele een coachende rol vervullen door te luisteren en te adviseren van jongeren.


Wat ga je doen?

 • Je doelgroep bestaat uit jongeren met o.a. migranten achtergrond in de leeftijden van 10-27 jaar, vaak wonend in de wijk en de doelgroep die op het VO zitten.
 • Je maakt makkelijk outreachend contact met ze vanuit je ambulante werk en de presentietheorie, zowel in als buiten de school. Daarbij richt je je ook op hun omgeving met focus op coaching van jongeren en verbinden met andere buurtbewoners.
 • Inventarisatie van vragen, wensen, behoeften, problemen en mogelijkheden.
 • Je past vanzelfsprekend je werkwijze en activiteiten aan op behoefte van de jongeren, ouders en op school ook aan schoolpersoneel.
 • Je stimuleert jongeren om te participeren en hun talenten te ontwikkelen & uitvoeren, maar begrenst hen ook waar nodig.
 • Planmatig coachen en trainen van jongeren, groepsgewijs en individueel, op diverse vaardigheden;
 • Het opzetten van vernieuwende initiatieven in aansluiting op wat er leeft in de wijk;
 • Je bent goed in ambulant werken, legt gemakkelijk contact op straat met onbekende groepen. Maar ook met ondernemers uit de buurt en verbindt deze waar nodig (negatief door ervaren overlast van jongeren, maar ook positief door betrokken willen zijn bij jongeren en school).
 • Begeleiden van vrijwilligers (oud en jong) en stagiairs;
 • Je bouwt aan een effectief netwerk met hulpverleners en andere jeugdpartners en onderhoudt contact met lokale samenwerkingspartners, zoals het veldwerk (perMens), het OKT, Jeugd en Veiligheid partners en cultuur- en/of sportverenigingen.
 • Je stemt je werk regelmatig af met de contactpersoon van de middelbare school, werkt nauw samen met zorg- en veiligheidscoördinatoren, leerlingbegeleiders en mentoren. Draagt bij aan de stedelijke samenwerking tussen 6 Amsterdamse jongerenwerkorganisaties, door het structureel bijwonen van stedelijke casuïstiek bespreking en intervisie op het thema jongerenwerk in school.
 • Opstellen jaarlijks werkplan, dagelijkse registratie en maandelijkse verantwoording van werkzaamheden.

Vereisten

Wat vragen wij?

 • Een afgeronde, relevante HBO-opleiding ( SPH, MWD of CMV) Een HBO werk- en denkniveau.
 • Affiniteit en ervaring met (een deel van) de doelgroep is een vereiste. Je weet de doelgroep te bereiken, aan te spreken en te binden.
 • Je hebt kennis en ervaring met sociale media en apps zoals TikTok, Instagram, Telegram en Youtube, en gebruikt deze platforms voor het signaleren en bereiken van jongeren.
 • Je kunt de behoefte vanuit een school en professionals vertalen naar een project of activiteit die aansluit bij de belevingswereld van jongeren en kunt deze met creativiteit organiseren, vormgeven en (mede) uitvoeren.
 • Je bent bekend met oplossingsgericht werken en motiverende gespreksvoering, of bent bereid trainingen hierover te volgen.
 • Jongeren stimuleren tot ontwikkelen & uitvoeren van hun eigen activiteitenprogramma;
 • Ervaring met groepsactiviteiten en coaching geven aan jongeren (10-27 jaar);
 • Streetwise en in staat tot verbinden van straatcultuur met de systeemwereld;
 • Je werkt vanuit het principe van de kracht van de jongere zelf en stimuleert eigen initiatief en inzet. Je weet waar nodig de jongere te versterken met de kracht/hulp van zijn/haar netwerk, zoals familie, gezin en/of vrienden.
 • Je bent bereid om ’s avonds te werken. ( openstellingen jongerenproductiehuis)
 • Je hebt kennis van individuele- en groepsbegeleidingsmethodieken. Je hebt het vermogen om het gedrag van groepen te sturen en waar nodig om te zetten in positief gedrag.
 • Een actuele Verklaring Omtrent het Gedrag.


Wat bieden wij?

 • De mogelijkheid om samen met jongerenwerkers uit andere jongerenwerkorganisaties in Amsterdam vorm te geven aan het Jongerenwerk in school en mee te beslissen hoe het nog beter kan;
 • Een uitdagende, afwisselende functie in een dynamische omgeving met leuke collega’s;
 • Alle ruimte om jezelf als professional te ontwikkelen binnen onze lerende organisatie;
 • Een aanstelling voor 24 uur per week;
 • Een tijdelijk dienstverband van een zes maanden.
 • Salaris conform CAO Sociaal Werk HBO diploma: schaal 8 CAO functienaam Sociaalwerker 4 per 1 januari 2024 min. € 3.191,- en max. € 4.547,- bij een fulltime dienstverband.
  • Salarisaanbod is afhankelijk van diploma en werkervaring.
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het Individueel Keuzebudget, Loopbaanbudget, een collectieve zorgverzekering, deelname aan het pensioenfonds Zorg en Welzijn en flexibele werktijden.


Geïnteresseerd?

Solliciteer zo snel mogelijk via de sollicitatiebutton en niet vergeten om een inspirerende motivatiebrief toe te voegen. Er zullen dan 2 rondes zijn. In de eerste ronde gaan we speeddaten. Bereid een pitch van 5 minuten voor met daarin in elk geval: jouw visie op het jongerenwerk in school, wat jou motiveert om als jongerenwerker te werken, wat breng jij mee naar de jongeren en de school, en waar wil je je nog op ontwikkelen? Deze gesprekken vinden bij ons op locatie plaats. In de tweede ronde heb je een gesprek met het hele team en vragen we je een dagje mee te draaien.


Toch eerst nog een vraag?

Voor meer informatie over de functie en sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Redouan Naji 06- 28495163.

of