Skip to content

Doorlopende vacature jongerenwerker in school

Amsterdam, Noord-Holland, Nederland€ 2,4 - € 4.040 per maandDOCK Amsterdam

Functieomschrijving

Heb jij een passie om met jongeren te werken? Maak je makkelijk contact met jongeren? Wil jij het verschil maken voor jongeren in hun schooltijd? Lees dan door en reageer op deze vacature!

Sinds 2021 werken de jongerenwerkers van Samen voor Jongeren Amsterdam[1] op 20 vo-scholen verspreid over Amsterdam. De werkwijze is beschreven in de propositie Jongerenwerk in School Amsterdam (september 2020). Deze propositie is gebaseerd op de ervaringen uit pilotprojecten in Utrecht en Amsterdam (Marcanti College) en onderzoek wat is verricht naar deze praktijken. De algemene doelen van het jongerenwerk zijn: Jongeren eerder horen, zien en helpen, een bijdrage leveren aan een positief pedagogisch klimaat en een bijdrage leveren aan het voorkomen van schooluitval en verzuim.

Het jongerenwerk team in school staat in verbinding met de wijk waarin de school staat: zowel om de signalen binnen en buiten op te kunnen vangen en om de wijk en de school te verbinden. Omwonenden, ondernemers, jongerenwerklocaties, maar ook aanbieders in de wijk van activiteiten op cultureel en sportief vlak, hulpverlening, veldwerk zullen op die manier in verbinding staan. Het betekent dat je dus onderdeel bent van het stedelijk jongerenwerkteam in school, maar ook van een gebiedsteam. De verdeling tussen school en wijk maken we in maatwerk met de sollicitanten. Het kan zijn dat er in een gebied meerdere scholen zijn en dan zou je bijvoorbeeld op twee scholen kunnen werken en in het gebiedsteam. Er zijn per school minimaal twee jongerenwerkers actief, zodat we zoveel mogelijk jongeren aanspreken (geslacht, culturele achtergrond, etc).

Het jongerenwerk in school is continue in ontwikkeling en in beweging. DOCK zoekt daarom doorlopend jongerenwerkers voor meerdere scholen in Amsterdam. Het gaat om verschillende stadsdelen met diverse scholen met diverse opleidingsniveaus (vmbo, mavo en havo/vwo). Geef zeker aan in je motivatiebrief wat voor soort school, en eventueel gebied, je voorkeur heeft.

Je kerntaken

 • Je doelgroep bestaat uit jongeren in de leeftijd van 12 – 23 jaar die op het vo zitten. Je maakt makkelijk contact met ze vanuit je ambulante werk en de presentietheorie, zowel in als buiten de school. Daarbij richt je je ook op hun omgeving.
 • Je past werkwijze en activiteiten aan op behoefte van de leerlingen en schoolpersoneel van de middelbare school.
 • Je stemt je werk regelmatig af met de contactpersoon van de middelbare school, maar werkt ook nauw samen met o.a. zorgcoördinatoren, veiligheidscoördinatoren, leerlingbegeleiders en mentoren.
 • Je bent aanwezig op school tijdens pauzes en andere afgesproken momenten, en doet aan online jongerenwerk door online te signaleren en indien nodig, daarop te acteren. Indien je hier nog niet in thuis bent volg je trainingen hierover.
 • Je werkwijze en activiteiten zijn gericht op de drie overkoepelende doelen van het jongerenwerk in school (zie bovenstaande tekst).
 • Je stimuleert jongeren om te participeren en hun talenten te ontwikkelen, maar begrenst hen ook waar nodig.
 • Je vertaalt signalen in preventieve aanpakken op groeps- of individueel niveau en werkt hierin samen met jongeren, scholen, ouders en samenwerkingspartners.
 • Je werkt aan specifieke subdoelen zoals de school i.s.m. het jongerenwerk heeft opgesteld in de subsidieaanvraag.
 • Je draagt bij aan de stedelijke samenwerking binnen Samen voor Jongeren Amsterdam door het structureel bijwonen van stedelijke casuïstiek bespreking en intervisie op het thema jongerenwerk in school.
 • Je bouwt aan een netwerk en onderhoudt contact met lokale samenwerkingspartners, zoals het veldwerk (perMens), het OKT, Jeugd en Veiligheid partners en cultuur- en/of sportverenigingen.
 • Je bent goed in ambulant werken en kan makkelijk contact leggen op straat met onbekende groepen. Maar ook met ondernemers uit de buurt leg je contacten en verbindt deze waar nodig (negatief door ervaren overlast van jongeren, maar ook positief door betrokken willen zijn bij school en leerlingen).

[1] Combiwel, DOCK, Dynamo, PerMens, Swazoom, The Mall de Baarsjes

Vereisten

Wat vragen wij van jou:

 • Een MBO of HBO werk- en denkniveau.
 • Je hebt kennis van trends en ontwikkelingen onder jongeren.
 • Je hebt kennis en ervaring met sociale media en apps zoals TikTok, Instagram, Telegram en Snapchat en gebruikt deze platforms voor het signaleren en bereiken van jongeren.
 • Je kunt de behoefte vanuit een school en professionals vertalen naar een project of activiteit die aansluit bij de belevingswereld van jongeren en kunt deze met creativiteit organiseren, vormgeven en (mede) uitvoeren.
 • Je bent bekend met oplossingsgericht werken en motiverende gespreksvoering, of bent bereid trainingen hierover te volgen.
 • Je bent streetwise en in staat tot verbinden van straatcultuur met de systeemwereld;
 • Je werkt vanuit het principe van de kracht van de jongere zelf en stimuleert eigen initiatief en inzet. Je weet waar nodig de jongere te versterken met de kracht/hulp van zijn/haar netwerk, zoals familie, gezin en/of vrienden.
 • Je bent samenwerkingsgericht en hebt daarbij oog voor organisatiebelangen als ook ontwikkelingen in de omgeving.
 • Een actieve en enthousiasmerende attitude: ‘er op af’ durven te gaan;
 • Je beschikt over probleemoplossend vermogen en lef om bijvoorbeeld met conflictsituaties om te gaan.
 • Je bent bereid om ’s avonds te werken.
 • Verder heb je kennis van individuele- en groepsbegeleidingsmethodieken. Je hebt het vermogen om het gedrag van groepen te sturen en waar nodig om te zetten in positief gedrag.
 • Een actuele Verklaring Omtrent het Gedrag.

Wat bieden wij?

 • Een uitdagende, zelfstandige functie in een dynamische omgeving met leuke collega’s;
 • Alle ruimte om jezelf als professional te ontwikkelen binnen onze lerende organisatie;
 • De mogelijkheid om samen met jongerenwerkers uit andere jongerenwerkorganisaties in Amsterdam vorm te geven aan het jongerenwerk in school en mee te beslissen hoe het nog beter kan;
 • Een aanstelling kan variëren van 11 tot 36 uur per week. Dit is wisselend per school / team.
 • Een tijdelijk dienstverband met de intentie tot verlenging. Bij interne sollicitaties blijft een vast dienstverband behouden;
 • Afhankelijk van relevante diploma’s en werkervaring een passend salaris conform CAO Sociaal Werk,
  schaal 6 (min. € 2.395,- en max. € 3.428,-) en bij schaal 8 8 (min. € 2.836,- en max. € 4.040,-) bij een fulltime dienstverband van 36 uur;
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het Individueel Keuzebudget, Loopbaanbudget, korting op je zorgverzekering, deelname aan het pensioenfonds Zorg en Welzijn, flexibele werktijden en een mobiele telefoon en laptop voor zakelijk gebruik;

Over DOCK

DOCK is een kleurrijke welzijnsorganisatie actief in Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Zaanstad en Utrecht. We zijn actief op het gebied van jeugdwerk, jongerenwerk, maatschappelijke participatie, maatschappelijk werk en ouderenwerk. Dat doen we door de inzet van professionals in de wijk, samen met vrijwilligers, partners en betrokken bewoners. Samen organiseren we activiteiten die het leven leuker, gemakkelijker en mooier maken. Van o.a. hulptrajecten, beweegactiviteiten, taalaanbod tot cursussen en trainingen. We werken op straat, in Huizen van de Wijk, op school en op andere plekken waar mensen samen komen.

Overtuigd? Solliciteer!

Het jongerenwerk in school is altijd in beweging en het is altijd de moeite om te solliciteren via de sollicitatiebutton op de DOCK website. Als je de vacature vindt op Indeed, dan graag alsnog via de DOCK website solliciteren. Vergeet niet een foto en een inspirerende motivatiebrief toe te voegen. Als je eerder solliciteert kan het zijn dat we je voor de deadline vast op gesprek zullen uitnodigen. In de eerste ronde gaan we kort in gesprek over jouw visie op het jongerenwerk in school, wat jou motiveert, wat breng jij mee naar de jongeren en de school, en waar wil je je nog op ontwikkelen? In de tweede ronde heb je een gesprek met het team waarin je komt te werken op school en in de wijk.


Toch eerst nog een vraag?

Voor meer informatie over de functie en sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Robin Meerhoff, coördinator Jongerenwerk op School Amsterdam - rmeerhoff@dock.nl.

of

Apply with Indeed onbeschikbaar